VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

InnoConcepts failliet door mismanagement

Het doek is gevallen voor InnoConcepts. Na een week onderzoek moet bewindvoerder Louis Deterink nu concluderen dat er geen houden meer aan was. Hij heeft faillissement aangevraagd voor het Eindhovense bedrijf.

Na een inventarisatie van exact één week ziet advocaat Deterink geen mogelijkheden voor een doorstart en trekt de stekker uit InnoConcepts.

Vorige week moest bestuursvoorzitter Niraj Mehra door een gebrek aan inkomsten al bescherming zoeken tegen zijn schuldeisers en vroeg hij bij de Bossche rechtbank aan.

De acute liquiditeitsproblemen zijn het directe gevolg van aanhoudende discussies met een eerste Amerikaanse klant voor InnoConcepts' nieuwe kostenbesparende spuitgiettechnologie.

Eind oktober waarschuwde Mehra zijn aandeelhouders tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering al voor een hoger risicoprofiel en een negatief eigen vermogen. Nu is het einde verhaal. Mehra kan na anderhalf jaar de deur achter zich dichttrekken.

Aangifte OM
Eind oktober deed topman Merha met zijn commissarissen onder leiding van Fred Langerak en Peter Teerlink. Onder hun leiding zou belangenverstrengeling en fraude hebben plaatsgevonden waardoor het bedrijf voor ongeveer 20 miljoen euro zou zijn benadeeld.

Het Openbaar Ministerie heeft alle dossiers gekregen en heeft de zaak verder in onderzoek genomen. Deterink zal als curator een eigen onderzoek doen naar de teloorgang van InnoConcepts.

Rol ING
InnoConcepts laat een schuld van ongeveer 45 miljoen euro achter. ING is de belangrijkste schuldeiser. Als zekerheden voor de kredieten van ING is onder andere een pandrecht bedongen op de aandelen in enkele bv's die de spuitgiettechnologie ontwikkelen. Of dit voldoende is om het verlies goed te maken, lijkt twijfelachtig.

De rol van ING is merkwaardig in dit geval. Vorig jaar begeleidde ING een aandelenemissie bij Innoconcepts. Het kan de bank toen niet ontgaan zijn dat Innoconcepts in zwaar weer verkeerde.

ING keerde het bedrijf bij die gelegenheid binnenste buiten maar vond blijkbaar geen aanwijzingen voor het debacle dat nu in volle omvang is ontvouwd. ING ontving twee miljoen euro in contanten voor de werkzaamheden rond de emissie.

Interesse peilen
Curator Deterink, die eerder naam maakte met faillissementen van truckfabrikant DAF, vliegtuigbouwer Fokker en (nu nog) duurzame energiebedrijf Econcern, moet nu onderzoeken of partijen interesse hebben in twee divisies die nog enige waarde vertegenwoordigen.

Het gaat om HTP Tooling in Eindhoven en Formy Tachov in Tsjechië. Op deze locaties werkt InnoConcepts aan het doorontwikkelen van een eigen spuitgiettechnologie.

Deze technologie voor plastic voorwerpen zou klanten voordelen bieden in de vorm van minder inputmaterialen, lagere productiekosten en meer mogelijkheden ten aanzien van het ontwerp van verpakkingen.

Kroniek van een razendsnelle dood
De ondergang van InnoConcepts is razendsnel gegaan. Vorig jaar december haalde het bedrijf door een aandelenuitgifte nog 31 miljoen euro op bij beleggers. In deze emissie ging Mehra voorop, hij investeerde 4 miljoen euro.

Zonder een versterking van het eigen vermogen had InnoConcepts aan het eind van 2009 niet aan zijn bankafspraken kunnen voldoen. Met de opbrengst is een overbruggingskrediet bij huisbank ING afgelost. Het resterende bedrag zou gebruikt worden om de nieuwe strategie op te tuigen en de nettoschuld van 38 miljoen euro te verlagen.

Maar in 2010 ging het van kwaad tot erger. In april ging plotseling de Chinese deelneming Cheng Meng failliet en in de zomer kwam de Britse deelneming Proventec in . Door allerlei afwaarderingen van vorderingen, goodwill en aandelenbelangen was het eigen vermogen eind augustus al gedaald van 66 miljoen eind 2009 tot 2,4 miljoen euro. Aan kasgeld resteerde eind oktober nog ongeveer twee miljoen euro.